Stichting Samen voor Oekraïne

Beuningen, Druten, West Maas en Waal & Wijchen

Elke vorm van hulp maakt het verschil

Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne

Wat is het #

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne (“de Richtlijn”) is door de overheid opgesteld om opvang te bieden aan vluchtelingen uit het land, ze onderwijs en medische hulp te bieden en biedt daarnaast de mogelijkheid aan om tijdelijk betaald werk te verrichten in Nederland.

Bewijs dat je onder de richtlijn valt #

Tot 1 november 2022 is een Oekraïens paspoort voldoende om aan te tonen dat je onder de richtlijn valt. In de loop van augustus kun je een aanvraag indienen bij de IND, het beste doe je dit op tijd voor november. Voor mensen zonder paspoort zijn er andere mogelijkheden, lees daarvoor onderstaande informatie. Het bewijs is een sticker in het paspoort of een apart bewijs (dit is geen reisdocument).

Zonder dit bewijs kun je wel werken in Nederland, ontvang je leefgeld en kun je er wonen. Wel is het advies – vanuit Vluchtelingenwerk – om tot je het bewijs hebt niet buiten Nederland te reizen, omdat je eventueel problemen kan ondervinden bij het inreizen van Nederland of de Europese Unie.

Werkgevers kunnen ook zonder sticker gewoon mensen onder de richtlijn laten werken: je verblijft legaal in Nederland en mag werken als je onder de richtlijn valt. Neem bij problemen contact op met een van de stichtingen die gasten helpen.

Meer informatie #

NL EN RU UK
Contact