Stichting Samen voor Oekraïne

Beuningen, Druten, West Maas en Waal & Wijchen

Elke vorm van hulp maakt het verschil

Leefgeld

Algemeen #

Iedereen in particuliere opvang die valt onder de Richtlijn krijgt volgens de tijdelijke leefgeldregeling een bedrag aan leefgeld uitgekeerd. Dit bedrag bestaat uit enkele componenten, en komt voor een volwassene in een gastgezin neer op 475 euro per maand netto. Van dit leefgeld kan eten worden betaald en eventuele kosten voor inwoning zoals energiekosten.

Opbouw leefgeld #

Iedereen – volwassenen en kinderen – ontvangt 260 euro per maand voor voedsel en kleding. Daarvan is 55 euro voor kleding en 205 euro voor voedsel.

Volwassenen ontvangen daarnaast 215 euro per maand aan wooncomponent om de kosten van openbaar vervoer ed te dragen, maar ook om een (symbolische) bijdrage te leveren aan het gastgezin voor bijvoorbeeld energiekosten. In totaal ontvangen volwassenen in een particulier gastgezin dus 475 euro per maand.

Kinderen ontvangen als wooncomponent 55 euro per maand.  In totaal ontvangen kinderen in een particulier gastgezin dus 315 euro per maand.

Aanvraag en uitkering leefgeld #

Dit verschilt per gemeente, hieronder een klein overzicht.

Beuningen #

Dit gaat middels een formulier wat voorzien van Nederlandse bankrekening en BSN nummer, plus overige personalia, wordt ingeleverd digitaal danwel via post. Vervolgens wordt het leefgeld voor de lopende maand naar rato uitbetaald. Daarna wordt het leefgeld iedere 1e dag van de maand op de bankrekening gestort. De gemeente raadt aan een bankrekening bij de Bunq bank te nemen – zie bankzaken.

Druten #

Ook hier wordt het leefgeld de eerste van de maand betaald. Leefgeld kan eventueel op een prepaidkaart worden betaald als er geen bankrekening is. Let op: prepaidkaarten hebben een limiet van 2000 euro, dus als de limiet is bereikt kan er geen geld meer bij worden gestort.

Wijchen #

Zie Druten

West Maas en Waal #

Vergelijkbaar met bovenstaande situaties, uitbetaling met terugwerkende kracht en eventueel op prepaid kaart.

Meer informatie #

NL EN RU UK
Contact