Stichting Samen voor Oekraïne

Beuningen, Druten, West Maas en Waal & Wijchen

Elke vorm van hulp maakt het verschil

Huisartsenzorg

Algemeen #

Bij huisartsenbezoek in de regio geldt voor vluchtelingen uit Oekraïne de tijdelijke Richtlijn: zij kunnen – ook als ze werken – zonder verzekering onder de RMO regeling een beroep doen op huisartsenzorg en andere noodzakelijke medische zorg uit het zogenaamde basispakket.

BSN en paspoort #

Het is fijn om bij een zorgvraag beschikking te hebben over je Burger Service Nummer BSN dat je van de gemeente hebt gekregen: dit versneld alle processen in onderstaande gevallen (huisarts, apotheek, huisartsenpost, huisartsenpostapotheek). Zorg er dus voor dat je dit bij de hand houdt als je een bezoek brengt aan een van onderstaande instanties, Neem ook je paspoort mee. Het hebben van een BSN is niet verplicht voor het doen van een zorgvraag.

Bij spoed : bel altijd 112 #

Alle zorgvragen die hieronder genoemd worden zijn bedoeld voor zorgvragen waarbij niet iedere seconde telt. Bij twijfel, of wanneer iedere seconde telt bel je 112. Dit kan vanaf elke telefoon in Nederland, zelfs bij een vergrendelde telefoon.

Huisarts #

Wat is het #

De huisarts levert de eerste-lijns zorg voor iedereen in Nederland. Als onverzekerde kun je je melden bij iedere huisarts – zonder inschrijving – als zogenaamde “passant” en om daar een beroep te doen op de zorg. Na afloop krijg je soms een recept mee om medicijnen te halen bij de apotheek. Let op: als je een zorgverzekering hebt omdat je werkt geldt dit niet: dan dien je je gewoon in te schrijven bij een huisarts in de buurt.

Tolk #

Huisartsen hebben de beschikking over een zogenaamde tolkentelefoon die vertaling verzorgd in Oekraïens en Russisch. Ook in verband met privacy is het dus niet nodig om een tolk mee te nemen. Het kan fijn zijn dat er een Nederlandstalig persoon beschikbaar is om – met instemming van de patïent – de arts te kunnen spreken over bijvoorbeeld medicijnen en andere noodzakelijke vervolgstappen.

Kosten #

Huisartsenzorg en andere zorg uit het basispakket is gratis. Je hoeft dus niets te betalen aan de huisarts. Schiet nooit een rekening voor, maar leg uit dat als je geen zorgverzekering hebt en een Oekraiens paspoort je valt onder de Richtlijn. Het CAK – de overheid – betaalt dan de zorgkosten.

Apotheek #

Kosten #

Medicijnen op huisartsrecept en andere zorg uit het basispakket is gratis. Je hoeft dus niets te betalen aan de apotheek. Schiet nooit een rekening voor, maar leg uit dat als je geen zorgverzekering hebt en een Oekraïens paspoort je valt onder de Richtlijn. Het CAK – de overheid – betaalt dan de zorgkosten. In bepaalde gemeenten zijn centrale apotheken ingericht voor de medicijnen, dit zal de huisarts aangeven. Ga dan naar die apotheek om het recept op te halen dat per e-mail aan de apotheek wordt verstuurd.

Beuningen #

In Beuningen is Apotheek Blanckenburgh de aangewezen apotheek. Ervaringen zijn goed, en vaak is een brief van de huisarts al voldoende om de medicijnen op te halen.

Huisartsenpost #

Bij een zorgvraag in het weekend zijn huisartsen niet bereikbaar. Zodoende kan vanaf vrijdag 17:00 tot en met maandagochtend bij dringende zaken die niet kunnen wachten tot na het weekend een beroep worden gedaan op de huisartsenpost: een samenwerking tussen de verschillende huisartsen in de regio. De huisartsenpost zit in het CWZ ziekenhuis op het Spoedplein. Voordat je naar de huisartsenpost gaat is een telefonische afspraak verplicht. En let op: als iedere seconde telt of bij twijfel bel altijd 112.

Afspraak maken #

Bel de huisartsenpost op 0900-8880 om een afspraak te maken. Je wordt dan op het afgesproken tijdstip verwacht bij het CWZ bij het Spoedplein. Hier is ook een aparte parkeerplaats waarvoor moet worden betaald. Bij binnenkomst meld je je bij de balie.

Tolk #

Ook de huisartsenpost heeft een tolk beschikbaar. Over het algemeen is er bij de huisartsenpost niet de gelegenheid om achteraf de arts te spreken over de zorgvraag of het advies.

Apotheek #

Als er medicijnen worden voorgeschreven kun je deze bij de apotheek naast de huisartsenpost ophalen. Dit duurt vaak wat langer. Je zult een formulier moeten invullen met daarop het BSN nummer, naam en adres.

Kosten #

Huisartsenpostzorg kost niets voor mensen die vallen onder de Richtlijn, en dus geen zorgverzekering hebben – dit valt onder de RMO.

Mocht je onder de Richtlijn vallen, geen zorgverzekering hebben en toch een factuur van de huisartsenpost krijgen, bel dan meteen met het CIHN – het bedrijf achter de huisartsenpost – op 024 – 352 35 81. Dit nummer is niet voor medische zaken. Leg het probleem uit en vertel dat je een Oekraïens paspoort hebt en valt onder de richtlijn, dan wordt eea gecorrigeerd en kun je de rekening als onverzonden beschouwen. Betaal in ieder geval niets aan de zorgverlener, tenzij je een zorgverzekering hebt.

Laboratoriumonderzoek (SHO) #

De huisartsenpost maakt voor medische onderzoeken gebruik van het SHO.

Kosten SHO #

Voor deze onderzoeken worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten vallen onder het basispakket en zijn dus vrijgesteld dankzij de Richtlijn. Als je toch een rekening ontvangt, je onder de richtlijn valt en geen zorgverzekering hebt kun je bellen met 088-999 7777 en vragen naar de Financiële Administratie en daar het factuurnummer doorgeven. Je kunt ook het formulier op de website invullen met het factuurnummer en daar aangeven dat je (gast) onder de Richtlijn valt en dat kosten via het CAK moeten worden gedeclareerd.
Betaal in geen geval aan het SHO: deze zorg wordt door de overheid vergoed.

Meer informatie #

Lijst van huisartsen #

Dit zijn huisartsen in de gemeenten die ervaring hebben met Oekraïense vluchtelingen, inclusief huisartsenpost:

  • Pulles-McNeil Beuningen: je wordt als passant geregistreerd, vantevoren wordt je gevraagd een aanmeldingsformulier in te vullen – dit kan pas op het moment dat je een zorgvraag hebt, dus aanmelding is dan pas nodig voor passanten. Als je werkt en dus verzekerd bent dien je je wel vantevoren in te schrijven als dit mogelijk is.
  • De huisartsenpost Nijmegen en Boxmeer : hier vind je alle informatie over de huisartsenpost Nijmegen Boxmeer
NL EN RU UK
Contact