Stichting Samen voor Oekraïne

Beuningen, Druten, West Maas en Waal & Wijchen
Elke vorm van hulp maakt het verschil

Bankzaken

Waarom een Nederlandse bankrekening #

Voor de meeste leefgeldregelingen is een Nederlandse bankrekening de meest eenvoudige en snelle manier om het geld te ontvangen. Ook voor bijvoorbeeld werk en andere overheidsuitkeringen zoals zorgtoeslag is een Nederlandse bankrekening vaak noodzakelijk.

Wie kan een bankrekening aanvragen ? #

In principe iedereen uit Oekraïne met een geldig paspoort. Het paspoort moet wel voorzien zijn van biometrische kenmerken zoals hier links getoond (het chipje onderaan in het midden van het paspoort). Als je een binnenlands paspoort hebt of andere identiteitskaart, dan heb je soms de mogelijkheid om een bankrekening te openen, zoals bij de Nederlandse Bunq bank (alleen Engelstalig). Bij de Rabobank kun je met een verblijfpas voor Oekraïne een bankrekening openen bij een Rabobank filiaal.

 

 

 

Welke banken bieden deze optie ? #

Alle Nederlandse banken hebben wel een optie om een bankrekening te openen. Echter, sommige banken zijn beduidend sneller en eenvoudiger omdat ze van origine al een internationaal karakter hebben. Een voorbeeld is de Bunq bank, die door de gemeente Beuningen wordt aangeraden als bankrekening. Maar ook via ING, ABN AMRO of Rabobank kun je een rekening openen met biometrisch paspoort. Zie hieronder voor een voorbeeld bij de Bunq.

Voorbeeld – hoe te openen – Bunq bank #

De Bunq bank biedt de eerste drie maanden gratis een bankrekening voor mensen uit Oekraïne, inclusief betaalpas. Daarna houd je de rekening maar betaal je (Easy Bank) 3 euro per maand. De service is redelijk, het grote voordeel is snelheid.

Je hebt nodig:

 • Telefoonnummer (dat kan een internationaal nummer zijn)
 • Je biometrische paspoort – of Engelstalige binnenlandse identiteitskaart (zonder chip)
 • Optioneel: na inschrijving bij de gemeente: je BSN nummer – maar dit is niet verplicht voor het aanmaken
 1. Je download de Bunq app, en kiest om een nieuwe rekening te openen. Kies hiervoor “Try for free” en daarna account “Easy Bank”.
 2. Vul je gegevens in, inclusief het Nederlandse inschrijfadres en telefoonnummer. Je ontvangt een SMS met een code die je invult.
 3. Vervolgens maak je een 6 cijferige security code aan.
 4.  Bij de volgende vraag kies je “day to day expenses”
 5. Bij de volgende vraag kies je “Government Allowance” als je op dat moment leefgeld ontvangt of binnenkort gaat ontvangen van de overheid.
 6. Dan komen de vragen over ID kaart, kies Document Issued in Ukraine en gebruik dan je paspoort of engelstalige binnenlandse ID kaart.
 7. Volg nu de verdere stappen voor het scannen van je biometrische paspoort of ID-kaart. Tijdens deze stappen wordt – na de scan van je paspoort – je gevraagd een video te maken van je gezicht, je gezicht naar links en weer naar voren te draaien en iets te zeggen, de instructies zijn in het Engels evenals de zin (je moet een nummer zeggen, bijvoorbeeld 1-2-3). Maar het maakt niet uit wie de zin zegt, dat kan ook iemand anders zijn. Daarna duurt het even tot de “Next” knop verschijnt.
 8. Na het openen heb je meteen een IBAN nummer. Om de bankkaart aan te vragen moet je in het hoofdmenu account “Main” kiezen om daar nog de gratis kaart aan te vragen. Klik vervolgens op “Linked cards” en “Get card”. Vervolgens druk je op “Maestro Debit Card (free)” en “Order Debit Card” om de kaart aan te vragen. Het bestellen van de bankkaart duurt ongeveer 5 werkdagen.
 9. Er verschijnt dan een venster met “New Card” met je IBAN nummer en naam: nu kun je de optionele velden “Preferred name” en “Description” leeglaten en op Next klikken.
 10. Je hebt nu ook de optie om deze betaalkaart aan Google Pay of Apple Pay toe te voegen om er meteen mee te kunnen betalen via je telefoon.
 11. Verifieer tenslotte of je inderdaad een Easy Banking account hebt door onder Profile -> * (tandwieltje) -> My plan te controleren welk account er staat.

 

Voorbeeld hoe te openen – Rabobank #

De Rabobank heeft een vergelijkbare methode van openen, dit maakt gebruik van het paspoort dat biometrisch (met Chip) moet zijn. De bank heeft in Nijmegen een wekelijks spreekuur van 10:00-13:00. Hieronder – met dank aan Ed van Vluchtelingenwerk Nederland – een visueele beschrijving (aangepast) :

 

 

Meer informatie #

Nederlandse Betaalvereniging – met verzamelde informatie over openen van een rekening.

NL EN RU UK
Contact