Stichting Samen voor Oekraïne

Beuningen, Druten, West Maas en Waal & Wijchen

Elke vorm van hulp maakt het verschil

Inboedelverzekering en overige

Algemeen #

Verzekeringen beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen. Vaak is een verzekering standaard enkel bedoeld voor personen die onderdeel uitmaken van het huishouden. Voor Oekraïense gasten geldt dus standaard geen dekking. Echter, veel verzekeringen bieden wel een beperkte dekking aan voor sommige verzekeringen zoals de inboedelverzekering. Ook voor andere verzekeringen zijn er of komen er uitzonderingen. Op deze pagina een overzicht met wat informatie.

Voor gastgezinnen #

Bij het bieden van opvang aan gasten verandert er bij zowat alle verzekeraars niets aan de verzekering voor de gastgezinnen, omdat zij dit niet zien als aanpassing van het huishouden. In sommige gevallen dien je wel je verzekering in te lichten over het feit dat je een gastgezin wordt.

Let op dat bij een hypotheek je bank ook toestemming geeft voor de opvang. In veel gevallen is er geen melding noodzakelijk zolang deze tijdelijk is en er geen huurcontract wordt afgesloten met de gast (en dat dus enkel kosten voor bv energie, telefonie en dergelijke zaken worden betaald).

Aansprakelijkheidsverzekering #

Sommige gemeenten bieden een aansprakelijkheidsverzekering (“AVP”) voor Oekraïense vluchtelingen, of ze zijn meeverzekerd op de polis van het gastgezin als “logés”.

Polis gastgezin #

Standaard bevatten veel aansprakelijkheidsverzekeringen de bepaling dat logés zijn meeverzekerd op de polis. Gasten vallen in de meeste gevallen onder deze categorie. Als het verblijf lang duurt kan dit wijzigen.

West Maas en Waal #

Deze gemeente verzekert de gasten van het gastgezin in een door de gemeente afgesloten aansprakelijkheidsverzekering.

Inboedelverzekering #

De inboedelverzekering biedt dekking tegen schade aan je inboedel. Steeds meer verzekeraars bieden ook een (beperkte) dekking voor inboedel van de gast dat niet onder het huishouden valt. Hiervoor is het soms wel belangrijk om je gasten aan te melden bij je verzekeraar.

Voorbeelden van verzekeraars die wel dekking bieden voor gasten:

  • Interpolis – de grootste verzekeraar in Nederland biedt standaard 25.000 euro dekking voor schade aan (verplaatsbare) spullen van gasten die in een gastgezin verblijven.
  • De Goudse – deze verzekeraar biedt dezelfde dekking als die voor het huishouden. Aanmelden van de gast is noodzakelijk.
  • Ditzo – biedt dezelfde dekking als die voor het huishouden
  • ASR – biedt dezelfde dekking als voor het huishouden

Autoverzekering #

Het is belangrijk om een goede verzekering te hebben bij het rijden van auto in Nederland – rijden zonder (geldige) verzekering is strafbaar.

Auto van het gastgezin #

Als je je auto uitleent aan de gast met een geldig Oekraïens rijbewijs dan is schade verzekerd onder de eigen autoverzekering. Let op dat bij uitlenen van je auto schade die normaliter niet onder je autoverzekering valt – bijvoorbeeld schade aan de bekleding die je zelf maakt – deze nu ook niet is verzekerd, ook niet onder een (algemene) aansprakelijkheidsverzekering (dit valt onder de uitsluiting voor geleende spullen). Een Oekraïens rijbewijs is na aankomst in Nederland nog 185 dagen geldig voordat een nieuw Nederlands rijbewijs moet worden gehaald via een theorie- en praktijkexamen bij het CBR zoals voor ieder Nederlandse bestuurder, dit kan dus niet worden omgewisseld.

Auto van de gast #

In principe valt de verzekering onder de verzekeraar uit Oekraïne, en geldt hetzelfde als voor een geleende auto dat je in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs en dat na aankomst een Oekraïens rijbewijs in Nederland nog 185 dagen geldig is.

Als de autoverzekering enkel een binnenlanddekking biedt of is verlopen, biedt De Vereende een kortdurende WA-verzekering aan.

Vrijwilligersverzekering #

Gemeenten hebben voor vrijwilligers vaak een verzekering afgesloten, het vrijwilligerswerk als gastgezin zou in sommige gevallen onder deze verzekering kunnen vallen. Neem voor meer informatie contact op met je gemeente.

Meer informatie #

De Vereende – dit is een verzekering die ook geschikt is voor mensen die normaliter geen verzekering meer kunnen afsluiten

 

NL EN RU UK
Contact