Veelgestelde vragen

Voor alle vragen omtrent het opvang en doneren

Opvang bieden

De gemeentes hebben vanuit het rijk de opdracht gekregen om ervoor te zorgen dat het opvangen van vluchtelingen geen financiële gevolgen heeft voor een uitkering, toeslagen of andere compensaties. Dit is hier terug te lezen (link).

Super fijn. Alle hulp is wenselijk. Bij de aanmelding kun je invullen welke hulp je graag wil bieden, zodat wij dit waar nodig kunnen organiseren. Zie ook onze pagina over humanitaire hulp als je wilt doneren in geld en goederen.

Een rustige en veilige plek. De gezinnen zullen vooral de eerste weken echt even tot rust moeten komen. Ze hebben vaak een heftige reis gehad en vreselijke dingen mee gemaakt.

U kunt voor smartphones verschillende vertaalapps downloaden. Ook op internet vindt u mogelijkheden om teksten en websites te vertalen.

Met de huidige problematiek, is de periode van minimaal 4 maanden zeker noodzakelijk. 

Ja zeker, veel gezinnen stellen hun huis niet alleen voor gezinnen open maar ook hun huisdieren. Verder is er veel samenwerking met dieren artsen en is de website https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/nl/# in het leven geroepen.

Donaties

Dat kan zeker, u kunt geld overmaken naar onze stichting ”Samen Voor Oekraine” op rekeningnummer NL33 RABO 019 035 953 6 of via de doneerknop op deze website. Ook is onze stichting op zoek naar spullen om naar Rivne te brengen met onze bus – zie deze pagina voor alle informatie.

We publiceren regelmatig nieuwe data waarop spullen kunnen worden gebracht naar een van onze inleveradressen in Druten, Wijchen of elders in de regio. Dit doen we op Facebook en andere media, zoals de Maas&Waler.

Wij transporteren spullen zo efficiënt mogelijk. Het wordt op prijs gesteld dat u de spullen netjes aanlevert, maar vaak moeten we de spullen zelf toch nog omverpakken in een doos voor het transport, zodat het bijvoorbeeld makkelijk stapelt. Bedankt voor uw hulp.

We proberen iedere de maand met onze bus naar Oekraïne te rijden, of te regelen dat een groter transport daar regelmatig heengaat. Zo kunnen we ook de actuele behoefte afstemmen met de mensen ter plekke.

Status

Oekraïense vluchtelingen kunnen leefgeld aanvragen. Deze kunnen ze aanvragen bij de gemeente waar ze momenteel verblijven. 

Website gemeente Beuningen.
Website gemeente Druten.
Website gemeente Wijchen.
Website gemeente West Maas en Waal.

Ja zeker. Zij kunnen zich aanmelden bij o.a. PAX Christie college in Druten.

Door de Tijdelijke beschermingsrichtlijn kunnen gevluchte Oekraïners tot drie jaar in de Europese Unie verblijven, zonder dat zij asiel hoeven aan te vragen.

Met de scholen organisatie is afgesproken dat minderjarige kinderen zicht bij de dichtbij zijnde basisschool mogen melden.  

Procedure

In asielzoekerscentra wonen vluchtelingen en asielzoekers in afwachting van hun asielprocedure en huisvesting. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen visumvrij reizen binnen de Europese Unie en hoeven dus geen asiel aan te vragen om in Nederland te mogen zijn. In meerdere gemeenten openen daarom binnenkort opvangcentra die specifiek bedoeld zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne. Asiel aanvragen kan wel, dus er zullen ook Oekraïners in asielzoekerscentra terechtkomen.

Oekraïners die al in Nederland zijn en zich afvragen waar ze naartoe kunnen, kunnen zich melden bij de gemeente waar ze momenteel verblijven. 

Rechten

Via de website van ING kunnen melden een rekening openen. Hiervoor dienen ze wel een BSN nummer te hebben welke ze krijgen na de inschrijving bij de gemeente. Meer informatie op de wiki


ING
Rabobank

Ja dit mag op dit moment mits de auto verzekerd is. Wij horen van veel gezinnen dat in Oekraïne een verplichting voor het hebben van autoverzekering na drie jaar vervalt. Hier door rijden veel gezinnen die met auto zijn gekomen onverzekerd rond. Dit mag niet!

Wij horen ook dat veel vluchtelingen in Polen een tijdelijke verzekering hebben verkregen. Hoe dit zit zoeken wij op dit moment nog uit.

In de praktijk moeten voertuigen in Nederland na een bepaalde tijd worden omgezet naar een Nederlands kenteken en verzekering. Dit brengt echter hoge importkosten met zich mee. Of hier een regeling voor komt of uitzondering is volgends het RDW nog niet bekend. Zodra wij hier meer over horen, maak ik dit meteen op deze website bekend. Wij raden dan ook aan om in afwachting hier van, onverzekerde voertuigen stil te laten staan om te voorkomen dat vluchtelingen straks een boete ontvangen of zichzelf meer in de problemen jagen. Immers is een ongelukje zo gemaakt.

Hulp

Ja zeker. Het doel van ons initiatief is juist samenwerken. Graag bij de aanmelding vermelden, zodat wij kunnen zorgen dat er ondersteuning komt. Daarnaast hebben wij per gemeente een WhatsApp groep waar alle gastgezinnen aan toegevoegd worden. Houden wij geregeld contact en kunt u altijd op onze hulp rekenen. 

Op dit moment niet – de stichting helpt waar nodig op kleine schaal mensen die in Oekraïne of Polen zijn om naar Nederland te komen.

U kunt altijd contact opnemen en dan kijken we wat we kunnen betekenen. Wij verwijzen u graag ook door naar TakeCareBnB.

Overig

Samen Voor Oekraine verwerkt uw gegevens conform de eisen van het AVG.


Uw gegevens of die van de Oekraïense gezinnen delen wij met niemand, en blijven dus beschermd.

Het is belangrijk om te controleren of jouw eigen WA-verzekering ook schade van logés dekt. Dit kan per verzekering verschillen.

Chat openen
Contact
Door het versturen van dit formulier stemt u in om uw contactgegevens te delen met ons zodat we u kunnen bereiken. Verder verwijzen we naar de privacy policy op deze website.