Stichting Samen voor Oekraïne

Beuningen, Druten, West Maas en Waal & Wijchen

Elke vorm van hulp maakt het verschil

DigiD

Wat is het ? #

DigiD is de digitale identiteit van de overheid. Je gebruikt DigiD om je te identificeren bij overheidswebsites en websites van bepaalde bedrijven zoals zorgverleners. Het is zowel een app op je telefoon als een website.

Heb ik het nodig ? #

Zodra je gaat werken en (tot 1 augustus 2022) een zorgverzekering moest aanvragen, is een DigiD vaak noodzakelijk om je gegevens te kunnen inzien. Na 1 augustus 2022 heb je geen zorgverzekering meer nodig en kun je dus ook geen zorgtoeslag meer aanvragen. Hoewel er bij zorgverzekeraars vaak ook een telefonische optie is, is deze omslachtig – zeker als je de taal niet beheerst. Ook is een DigiD noodzakelijk voor het aanvragen van zorgtoeslag. Zolang je niet werkt en enkel leefgeld ontvangt is een DigiD niet noodzakelijk. Mocht je van plan zijn te gaan werken, dan kun je nu al je DigiD aanvragen zodra je je BSN hebt gekregen en de beschikking hebt over een (tijdelijk) Nederlands telefoonnummer.

Wat heb ik nodig ? #

 • Je Burger Service Nummer (BSN), gekregen bij de inschrijving in de gemeente
 • Je Nederlandse telefoonnummer (Nederlands nummer, begint met 06-….)
 • Je e-mail adres – controleer of je op dit adres post kan ontvangen.
 • Je postadres waarop je in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente staat ingeschreven
 • Optioneel maar aanbevolen: een telefoon met Android of Apple IOS om de DigiD app op te installeren. Dat maakt identificatie op websites die DigiD gebruiken eenvoudiger.
 • Hulp van iemand die Nederlands of Engels spreekt.

Stappen om aan te vragen #

Deze instructie gaat ervanuit dat je DigiD op een laptop benadert, maar ook de app gebruikt. Dit is een samenvatting van de stappen zoals op Digid.nl in het Nederlands staan weergegeven.

 1. (optioneel) installeer de DigiD app op je telefoon. Let op het DigiD icoon is zwart met witte letters “Dig” en een oranje “iD” – mocht je twijfelen aan de echtheid van de app probeer dan nogmaals via de Digid.nl website te installeren.
 2. Laad de DigiD pagina https://digid.nl. Controleer het slotje bij de website en of de naam van de website precies “digid.nl” is.
 3. Vul je BSN nummer, je geboortedatum en je adres in zoals je bij de gemeente bent ingeschreven (postcode / huisnummer)
 4. Kies een gebruikersnaam – dit kan een unieke naam zijn of gewoon je voornaam plus achternaam bv. “petronallapuk”
 5. Kies een sterk wachtwoord – dit wachtwoord is geheim, kies een uniek wachtwoord met cijfers, letters en bijzondere tekens. Het wachtwoord is persoonlijk – zorg dat het wachtwoord niet zomaar te onthouden is, en schrijf het alleen voor jezelf op papier. Dit wachtwoord heb je nodig om later het DigiD account te kunnen activeren. Geef het wachtwoord om die reden liefst zelf in.
 6. Vul je telefoonnummer in en je e-mail adres.
 7. Neem de SMS code over die je via je telefoon ontvangt.
 8. Controleer je e-mail en neem de code over die je via e-mail ontvangt. Let op dat je DigiD gegevens in de spam folder terecht kunnen komen, zeker als je e-mail niet in het Nederlands is (dit is bijvoorbeeld het geval bij GMail) : voeg dan @digid.nl toe aan je veilige lijst van verzenders. Je kunt deze code ook overslaan als het niet lukt om de e-mail te ontvangen, dan kun je later de e-mail activatie apart afronden.
 9. Het eerste deel van het proces is nu afgerond. Sla je wachtwoord en gebruikersnaam afzonderlijk van elkaar ergens veilig op.

Na een paar dagen ontvang je post van DigiD op het opgegeven postadres, met daarin de activatiecode. Open Digid.nl opnieuw om het activatieproces te starten:

 1. Ga naar de activatiewebsite van DigiD.nl en klik “Activeren”
 2. Log nu in met je gebruikersnaam en wachtwoord
 3. Vul nu de activeringscode in en rond het proces af : DigiD is nu klaar voor gebruik.
 4. Mocht je je e-mail nog niet hebben geactiveerd dan moet ook dit tijdens deze stappen nogmaals correct worden geactiveerd – gebruik eventueel een ander e-mail adres mocht het bericht niet (in de spambox) arriveren.

Vervolgens kun je de applicatie op je telefoon koppelen aan DigiD. Je hebt hiervoor nodig: gebruikersnaam, wachtwoord, toegang tot het telefoonnummer/e-mail gebruikt voor de activatie van DigiD. Als je geen Nederlandse identeitskaart hebt gebruik je de “gebruikersnaam + wachtwoord” optie, aangevuld met SMS of E-mail controle:

 1. Start de applicatie op je telefoon
 2. Antwoord dat je de app nog niet op een ander apparaat gebruikt.
 3. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord
 4. Kies nu een pincode voor DigiD : deze pincode zul je in veel gevallen gebruiken om jezelf aan te melden bij websites.
 5. Kies nu niet voor ID-check : dat wordt niet ondersteund. In plaats daarvan zal de app via SMS of e-mail een code sturen die je in de app invult om deze te activeren.
 6. Na activatie kun je de app gebruiken om je aan te melden bij websites.

Stappen voor gebruik #

Voor een website die DigiD gebruikt vind je het welbekende icoontje terug (zwart met witte letters “Dig” en een oranje “iD”). Als je daarop klikt zie je een scherm met daarop drie opties om in te loggen. Je gebruikt dan optie 1 “Met de DigiD App” om met de app in te loggen, of optie 2 “Met SMS controle” om met je gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen.

Ervanuitgaande dat je optie 1 gebruikt – de meest eenvoudige :

 1. Zorg dat je de app op je telefoon open hebt.
 2. Klik “Met de DigiD App” op de website waarop je wilt inloggen.
 3. Klik in de app op “Need verification code” of “Koppelcode nodig” -> er verschijnt een vierletterige code.
 4. Type de vierletterige code in de website, bv “ABCD”
 5. Op de website: Klik “Volgende”
 6. Klik ook “Volgende” of “Next” in de app
 7. Mocht je dit nog niet hebben gedaan: de app heeft de camera nodig om de QR code te scannen die op de Website verschijnt: geef cameratoestemming aan de app.
 8. Scan de QR code met de camera van je telefoon – als dit goed gaat verschijnt automatisch de volgende stap
 9. De Digid app noemt de website, klik “Bevestig” of “Confirm” in de app als de website naam overeenkomt met de website waarop je wilt inloggen.
 10. Geef de geheime pincode die je bij het activeren van de app hebt gekozen.
 11. Je bent nu ingelogd op de website, je kunt de DigiD app afsluiten met Ok.

Meer informatie #

 • De DigiD website heeft veel videos waarin stap voor stap de verschillende opties worden uitgelegd, helaas allemaal in het Nederlands.
NL EN RU UK
Contact