Veel gestelde vragen en antwoorden

Veelgestelde vragen

Dat kan zeker, u kunt geld overmaken naar onze stichting ”Samen Voor Oekraine” op rekeningnummer NL33 RABO 019 035 953 6 of via de doneerknop op deze website. Ook is onze stichting op zoek naar spullen om naar Rivne te brengen met onze bus – zie deze pagina voor alle informatie.

We publiceren regelmatig nieuwe data waarop spullen kunnen worden gebracht naar een van onze inleveradressen in Druten, Wijchen of elders in de regio. Dit doen we op Facebook en andere media, zoals de Maas&Waler.

We proberen twee keer in de maand met onze bus naar Oekraïne te rijden, of te regelen dat een groter transport daar regelmatig heengaat. Zo kunnen we ook de actuele behoefte afstemmen met de mensen ter plekke.

Wij transporteren spullen zo efficiënt mogelijk. Het wordt op prijs gesteld dat u de spullen netjes aanlevert, maar vaak moeten we de spullen zelf toch nog omverpakken in een doos voor het transport, zodat het bijvoorbeeld makkelijk stapelt. Bedankt voor uw hulp.

Een rustige en veilige plek. De gezinnen zullen vooral de eerste weken echt even tot rust moeten komen. Ze hebben vaak een heftige reis gehad en vreselijke dingen mee gemaakt.

Oekraïense vluchtelingen kunnen leefgeld aanvragen. Deze kunnen ze aanvragen bij de gemeente waar ze momenteel verblijven. 

Zorgverzekering en andere voorzieningen volgen direct na het ontvangen van een BSN nummer. Deze BSN nummers dienen aangevraagd te worden via de gemeente.

De gemeente heeft zojuist op hun website vermeld dat er GEEN financiële gevolgen gelden voor de gastgezinnen die mensen in huis nemen, dit is erg goed nieuws!

bron https://www.druten.nl/hulp-voor-vluchtelingen-uit-oekraine/

U kunt voor smartphones verschillende vertaalapps downloaden. Ook op internet vindt u mogelijkheden om teksten en websites te vertalen.

Voor de langere termijn zijn wij met verschillende organisatie bezig voor scholing. O.a. voor de Nederlandse en Engelse taal wat de vluchtelingen enorm zal helpen om beter te integreren. 

Ja zeker. Het doel van ons initiatief is juist samenwerken. Graag bij de aanmelding vermelden, zodat wij kunnen zorgen dat er ondersteuning komt.

Super fijn. Alle hulp is wenselijk. Bij de aanmelding kun je invullen welke hulp je graag wil bieden, zodat wij dit waar nodig kunnen organiseren.

Met de scholen organisatie is afgesproken dat minderjarige kinderen zicht bij de dichtbij zijnde basisschool mogen melden.  

Wij zijn met gemeentes, veiligheidsregio, rode kruis, vluchtelingenwerk en scholen in gesprek om hier zo spoedig mogelijk invulling aan geven. Helaas coördineert de gemeente hierin nog niks.

Online kunnen de kinderen hun reguliere lessen volgen voor het basis onderwijs via https://lms.e-school.net.ua/

Met de huidige problematiek, is de periode van minimaal 4 maanden zeker noodzakelijk. Mede omdat de gemeente Druten dan voldoende tijd krijgt om geschikte permanente opvang voor deze mensen te verzorgen. Tevens zal het tijdsbestek korter dan 4 maanden onrust creëren.

Het is belangrijk om te controleren of jouw eigen WA-verzekering ook schade van logés dekt. Dit kan per verzekering verschillen. 

Het word ten sterkste afgeraden om zelf die kant te rijden. Doordat de toestroom naar de Europese landen al goed op gang komt, is dit dus niet nodig. Tevens zijn deze reizen naar oa Polen zelfstandig erg gevaarlijk zeker als je geen lokale mensen daar kent.

Ja per direct mogen ze aan het werk. Hiervoor hebben ze geen BSN of Nederlandse bankrekening nodig.

Enigste voorwaarden is een ‘‘tewerkstellingsvergunning” hebben via hun nieuwe werkgever. Deze is door HR aan te vragen bij het UWV.

In asielzoekerscentra wonen vluchtelingen en asielzoekers in afwachting van hun asielprocedure en huisvesting. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen visumvrij reizen binnen de Europese Unie en hoeven dus geen asiel aan te vragen om in Nederland te mogen zijn. In meerdere gemeenten openen daarom binnenkort opvangcentra die specifiek bedoeld zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne. Asiel aanvragen kan wel, dus er zullen ook Oekraïners in asielzoekerscentra terechtkomen.

Oekraïners die al in Nederland zijn en zich afvragen waar ze naartoe kunnen, kunnen zich melden bij de gemeente waar ze momenteel verblijven. 

Ja zeker, veel gezinnen stellen hun huis niet alleen voor gezinnen open maar ook hun huisdieren. Verder is er veel samenwerking met dieren artsen en is de website https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/nl/# in het leven geroepen.

Ja dit mag op dit moment mits de auto verzekerd is. Wij horen van veel gezinnen dat in Oekraïne een verplichting voor het hebben van autoverzekering na drie jaar vervalt. Hier door rijden veel gezinnen die met auto zijn gekomen onverzekerd rond. Dit mag niet!

Wij horen ook dat veel vluchtelingen in Polen een tijdelijke verzekering hebben verkregen. Hoe dit zit zoeken wij op dit moment nog uit.

In de praktijk moeten voertuigen in Nederland na een bepaalde tijd worden omgezet naar een Nederlands kenteken en verzekering. Dit brengt echter hoge importkosten met zich mee. Of hier een regeling voor komt of uitzondering is volgends het RDW nog niet bekend. Zodra wij hier meer over horen, maak ik dit meteen op deze website bekend. Wij raden dan ook aan om in afwachting hier van, onverzekerde voertuigen stil te laten staan om te voorkomen dat vluchtelingen straks een boete ontvangen of zichzelf meer in de problemen jagen. Immers is een ongelukje zo gemaakt.

DrutenvoorOekraine verwerkt uw gegevens conform de eisen van het AVG.

Uw gegevens of die van de Oekraïense gezinnen delen wij met niemand, en blijven dus beschermd.

Via de website van ING kunnen melden een rekening openen. Hiervoor dienen ze wel een BSN nummer te hebben welke ze krijgen na de inschrijving bij de gemeente. 

 

bron: https://www.ing.nl/particulier/english/new-account/index.html

Handige links

Pers publicaties

Chat openen
Contact
Door het versturen van dit formulier stemt u in om uw contactgegevens te delen met ons zodat we u kunnen bereiken. Verder verwijzen we naar de privacy policy op deze website.