Reisverslag hulprit november 2022

Overzicht

Reisverslag hulprit november 2022

De eerste hulprit van de stichting naar Rivne, Oekraïne met de nieuwe bus vindt plaats op 11 november. Samen met oprichter Maurits Klaver rijdt vrijwilliger Igor naar Oekraïne om de hulpgoederen die zijn gedoneerd door particulieren en bedrijven af te leveren op de plaats van bestemming.
Op deze pagina wordt de reis bijgehouden middels foto’s en korte berichten. Blijf alstublieft doneren, zie deze pagina voor wat nodig is – of gebruik de doneerknop bovenaan om geld te doneren

11 november – 23:39 – Druten – vertrek

Vertrek ! Met de goederen aan boord, gedoneerd door al die fantastische mensen, begint dan eindelijk de reis van Igor en Maurits. De reis gaat via Duitsland en Polen. De eerste tankstop van de mannen, in de buurt van Berlijn.

12 november – 08:00 Nowy Tomyśl, Polen – op weg

Na de nacht goed te hebben doorstaan arriveren onze vrijwilligers in Polen. Een stop en tankbeurt later zijn ze weer onderweg, dieper Polen in naar gmina Kleszczewo.

12 november 11:00 – Wartkowice, Polen – klapband !

Dat is even schrikken, net na de tankbeurt begint rechtsachter de band te trillen. Na eerst nog te hebben gedacht aan de plaatselijke wegen, klapt opeens de band, en weet Igor de bus veilig langs de kant te zetten. Met hulp van Poolse mensen lukt het om de wegenwacht te bellen die de bus – met de nodige schade – weer op de weg krijgt. Ook dat is helaas hoe het soms gaat, en waarom ook donaties in geld nog steeds goed kunnen worden ingezet, ook om de rit naar Rivne veilig te laten verlopen. De reis gaat nu verder richting Warschau, waarna naar verwachting de grens met Oekraïne rond 19:15 lokale tijd wordt bereikt.

12 november – 20:00 – Dołhobyczów, Polen – de grens

Na het onverwachte oponthoud zijn de heren aangekomen bij de grens van Polen en Oekraïne, met 1742 kilometer op de teller. Nu staan ze in de rij met nog 15 auto’s te gaan, en kunnen vervolgens op weg naar Rivne in Oekraïne voor een welverdiende nachtrust. Morgen wacht ze dan een drukke dag om de spullen af te leveren.

`

12 november – 22:30 – Dołhobyczów, Polen – nog even geduld

Het duurt nog even voordat onze mensen de grens over kunnen met de goederen. De rij met auto’s is wat langer, en natuurlijk moeten er ook allerlei papieren worden ingevuld. Nog even geduld aub …

13 november – 01:00 – Sokal’skyi – Oekraïne – stil en donker

En dan eindelijk de grens over. Het is donker hier: straatverlichting is uit; geen auto’s of verlichte huizen. Ergens langs de weg zien onze vrijwilligers een verlaten auto. Achtergelaten tijdens de massale vlucht naar het veilige Polen aan het begin van de oorlog ? We weten het antwoord niet.
Stil is het ook – stil op deze lege weg die vol staat met tekens van die oorlog, en stilte bij Maurits en Igor. De confrontatie met deze onwerkelijke wereld, een dag rijden van ons vandaan, geeft te denken. Maar tegelijkertijd het besef dat we ons rijk mogen voelen met alle hulp die de stichting al heeft kunnen bieden om iets van deze stilte en donkerte om te zetten in een klein lichtpuntje voor de mensen daar.

13 november – 02:00 – Rivne – Oekraïne – aankomst

Aankomst. Het zwaarste stuk kwam aan het einde bij de oversteek van de grens. Maar Maurits en Igor hebben de plek van hun bestemming bereikt: Rivne. Nu eerst een welverdiende nachtrust, om de volgende dag te doen waarvoor we gekomen zijn: helpen, want elke vorm van hulp maakt het verschil.

13 november – 10:00 – Rivne – Oekraïne – bij dag

Na goed te hebben uitgeslapen na de indrukwekkende reis, staan Maurits en Igor op om Rivne in het daglicht te zien. Bizar wat een contrast met hoe we hier aankwamen – maar zo mooi om hier te zijn. De stad bruist, onwerkelijk haast: gewoon een Europese stad, mooie kathedralen, reclameborden, bussen. Maar de tekenen zijn ook hier duidelijk: “invincible” staat in het Oekraïens op het hart naast “Rivne”: onoverwinnelijk.

13 november – 12:00 – Rivne – Oekraïne – afgeleverd !

Eindelijk is daar dan het moment dat de goederen op de plaats van bestemming worden afgeleverd. Met hulp van de vrijwilligers van de lokale stichting Bilohirye wordt alles uitgeladen en in het depot gezet, klaar om de weg te vervolgen naar de mensen die de hulp nodig hebben.

14 november – 12:00 – Rivne – Oekraïne – opvang en meer spullen gedistribueerd

Vandaag gaan Maurits en Igor langs bij een opvanglocatie waar vluchtelingen worden opgevangen. Het is een compleet bedrijf, er is een verpleger, ze koken voor iedereen en er zijn slaap- en sanitairgelegenheden. Mensen worden hier gesteund door de Oekraïense stichting en zijn erg afhankelijk van Europese goederen. De verpleegster ter plekke gaf aan amper iets te kunnen doen omdat er geen medicijnen, verband of andere medische spullen zijn. Hier leveren we een halve bus aan goederen met kleding, medische spullen en hebben voor 350,- aan boodschappen gekocht waarmee ze drie weken vooruit kunnen.

Daarna hebben onze mannen een ontmoeting gehad met hebben we 2 officieren van het leger waar we medische spullen zoals verband, scharen, en andere medische dingen aan mee hebben gegeven. Verder veel calorierijk eten en 6 noodstroom generatoren.

15 november 22:00 – Lviv, Oekraïne – grenzen dicht

In de middag ervaren onze mannen spannende momenten: het luchtalarm gaat af en overal in Oekraïne, ook in Rivne, vinden raketinslagen plaats van Rusland. Dan verschijnt het bericht van de inslagen in Polen. Maurits en Igor staan vast voor de grens, want alle grenzen met Polen werden gesloten. Erg heftig, en het laat zien wat de mensen in andere delen van Oekraïne dagelijks meemaken.

16 november 0:00 – Lviv, Oekraïne – overnachten

Gistermiddag kwamen we veilig uit gebombardeerd Rivne om vervolgens naar gebombardeerd Lviv te gaan. Even slikken, overal leger op de been. Alles was donker en geen mobiel netwerk. Rusland had flink gebombardeerd in het westen van Oekraïne. Zendmasten, energiecentrales en enkele verdwaalde raketten zijn in bewoond gebied beland. Alles om de ziel van Oekraïne klein te krijgen.

16 november 18:00 – Radymno, Polen – terugreis !

Na een spannende nacht zijn onze mensen terug onderweg naar Nederland, en ze hebben gezelschap. In Oekraïne hebben ze 4 vluchtelingen opgehaald. Enkelen gaan naar Utrecht, anderen naar een gastgezin in de regio.
na een korte wandeling door Lviv in de ochtend (wauw wat een prachtige stad) zijn we met onze 4 gasten vertrokken naar de grens. Daar aangekomen konden we via een speciale (tegen het verkeer in) route de lange rij voorbij rijden (zeker 15 km lang). En nu aangekomen in Polen. Straks met elkaar wat eten in Krakau om vervolgens morgen rond de middag allemaal veilig thuis te zijn !

Chat openen
Contact
Door het versturen van dit formulier stemt u in om uw contactgegevens te delen met ons zodat we u kunnen bereiken. Verder verwijzen we naar de privacy policy op deze website.